Публикувано на 11.03.2024

Източник

Защо е важен биткойн халвинга?

news

Защо е важен биткойн халвинга?

Преполовяването на биткойн е важно събитие, което води до по-малко биткойни, издавани с течение на времето. Този процес увеличава вероятността за повишаване на стойността на биткойн, осигурявайки постоянно търсене. В сравнение с фиат валутите, които подлежат на инфлация и губят стойност, биткойн запазва своята стойност, а това го прави привлекателен за мнозина.

Недостигът, предоставен чрез преполовяването, е ключова динамика за търсенето на биткойн от страна на милиони хора. Събитието не само поддържа недостига, но и привлича внимание в пресата за криптовалутите и биткойн. Този медиен интерес може да стимулира нови инвеститори и увеличи търсенето на биткойни.

Кога е следващото събитие за преполовяване на биткойн?

Към март 2024 г. биткойнът вече е преминал през три разполовявания:

На 28 ноември 2012 г. наградата падна от 50 на 25 биткойна на блок.

След това на 9 юли 2016 г. тя отново падна от 25 на 12,5 биткойна на блок.

И най-скоро, на 11 май 2020 г., той намаля наполовина от 12,5 на 6,25 биткойна на блок.

Тъй като биткойн блоковете се копаят на всеки 10 минути, следващото разполовяване на биткойн се очаква да се случи в третата седмица на април, 16 април 2024 г. и ще намали наградата за копаене до 3,125 биткойна на блок.

Разполовяването на биткойни се извършва приблизително на всеки четири години и намалява скоростта, с която се създават нови биткойни с 50%.

Халвирането намалява предлагането на нови биткойни, навлизащи на пазара, което потенциално може да доведе до поскъпване, ако търсенето остане постоянно или се увеличи.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути