Публикувано на 03.10.2023

Източник

Сериозни инвестиции в сектора на копаене на Биткойн

news

Гигантът в управлението на активи BlackRock е направил стратегически инвестиции в четири от петте водещи компании по пазарна капитализация в сферата на добива на биткойн. Този ход е необичаен за традиционна финансова институция, която скоро е подала заявление за одобрение на биткойн ETF и по този начин подчертава своята ангажираност към криптовалутния сектор.

Според съобщения, BlackRock, която в момента е вторият по големина акционер сред тези четири компании за добив на биткойн, е използвала скорошните спадове на пазара за инвестиции. Общата пазарна стойност на петте най-големи компании за добив на биткойн достига $5.4 милиарда, но те са изпитали значителни загуби през последния месец. Това предполага, че BlackRock е решила да се възползва от пазарните условия и да инвестира в тези водещи играчи в индустрията.

Заявлението на компанията за създаване на биткойн ETF и последвалите инвестиции в четири от петте основни компании за добив на биткойн я издигат до статута на втория по големина акционер в тези предприятия. Този ход показва активното ангажиране на BlackRock в сектора на криптовалутите и нейния стремеж да участва в него.

Стойността на инвестициите на BlackRock в компаниите Riot Platforms Inc., Marathon Digital Holdings, Cipher Mining Inc. и Terawulf Inc. се изчислява на около $411.54 милиона. Въпреки тази значителна инвестиция, тя представлява само 0.35% от общите активи на компанията, регистрирани през 2022 г.

Този ход също повишава ролята на BlackRock Funds Advisors в рамките на Съвета за добив на биткойн, известен лобистки консорциум, който се бори за интересите на сектора на добива на биткойн в САЩ.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути