Публикувано на 24.01.2024

Източник

Разпродажбата на Grayscale Bitcoin Trust

news

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) беше наблюдаван да разпродава своите биткойн (BTC) притежания, като скорошни доклади показват, че фирмата наскоро е преместила $1,3 милиарда биткойни в Coinbase.

В исторически план GBTC е значителен притежател на биткойни. Това натрупване се дължи основно на практиката им да изкупуват обратно акции, като плащат на инвеститорите в щатски долари, вместо да разпродават основните BTC. След одобрението на биткойн борсово търгуваните фондове (ETF), този подход се е променил.

Според Ash Crypto съществуват два основни фактора за инвеститорите, които изтеглят средствата си от GBTC. Първо, Grayscale начислява 1,5% годишна такса за управление, значително по-висока от тази, която начисляват емитентите на ETF. Това несъответствие в таксите направи други ETF по-привлекателни за инвеститорите.

Второ, промяната в пазарните настроения се дължи отчасти на структурата на ценообразуването на акциите на GBTC. Много инвеститори купиха в GBTC със значителна отстъпка, достигаща до 49% през януари 2023 г. Въпреки това, с отстъпката, която сега е елиминирана — възлизаща на 0,47% към момента на публикуване — тези инвеститори избират да излязат от позициите си, търсейки по-печеливши или стабилни възможности другаде.

Тези фактори са довели до ситуация, в която GBTC е принуден да разпродаде притежанията на BTC, за да отговори на исканията за обратно изкупуване на напускащи инвеститори. Ash Crypto посочва, че тази разпродажба може да има краткосрочни последици за пазарното представяне на биткойн, потенциално водещо до странично движение или спад в стойността на BTC през следващите седмици.

С изтичането на капитал към спот биткойн ETF, BTC може да се повиши до $50 000. Междувременно NuggetRush, със своята комбинация от мемета и полезност, се смята за алтернатива на Bonk.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути