Публикувано на 03.10.2023

Източник

Последиците от срива на FTX в криптопазара

news

След бурното падане на големите играчи в криптовалутния пазар, като FTX, през 2022 г., световният пазар на криптовалути се намира в процес на възстановяване. Бившият главен изпълнителен директор на FTX, Сам Банкман-Фрийд, се изправя пред обвинения в Ню Йорк, свързани със срива на борсата. Въпреки някои показатели на възстановяване, цените на криптовалутите, търговските обеми и инвестициите в рисков капитал продължават да бъдат под върховете си от 2021 г.

Биткойн (BTC), като водеща криптовалута, се е възстановил с приблизително 37% след ноември 2022 г., но все още е далеч от връхната си стойност от 2021 г., която беше около $69,000. Различни фактори, като повишаването на лихвените проценти на централните банки и сривът на стабилната монета TerraUSD, оказаха значително влияние върху стойността на Биткойн през миналата година, предизвиквайки спад от над 65%.

Общата пазарна капитализация на криптовалутите, която достигна $3 трилиона през ноември 2021 г., спадна до двугодишно дъно от $796 милиарда след срива на FTX. Оттогава тя се възстановява и през тази година колебае предимно над $1 трилион.

Волатилността на Биткойн се стабилизира отчасти през 2023 г., но някои смятат, че намалената волатилност може да сдържа инвеститорите, привлечени от криптовалутите заради възможността за бързи печалби.

Инвестициите от рисков капитал в криптовалути забавляват забележително през тази година след срива на пазара. През първото тримесечие на 2022 г. американските инвестиции на рисков капитал в крипто достигат $6.12 милиарда, но се свиват рязко до $870 милиона през същото тримесечие на тази година.

След срива на FTX, обемите на търговия с криптовалути също се намаляват значително. През септември 2023 г. общите месечни обеми на спот и деривативните пазари спадат до $1.4 трилиона, което е спад с над 60% спрямо септември 2022 г.

Спот пазарите също са особено засегнати, като обемите им се свиват с над 70% до $272 милиарда. Обемите на дериватите също намаляват с 60% до $1.1 трилиона през последните 12 месеца след септември 2022 г. Намалянето на ликвидността след напускането на основните маркет мейкъри след срива на FTX доведе до намалени обеми на търговия и ниска волатилност.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути