Публикувано на 11.03.2024

Източник

Нова седмица, нови рекорди

news

Биткойн разшири скорошните печалби и се изкачи до още един рекорд, за да започне седмицата.

Цената на водещата криптовалута последно е била по-висока с 4% до $72 492,42, според Coin Metrics. По-рано той достигна най-високата си стойност за всички времена от $72 750,16.

Повишените цени са резултат от продължаващият вход на средства в спот биткойн ETF в САЩ. През миналата седмица крипто инвестиционните продукти регистрираха рекордни притоци от общо 2,7 милиарда долара, като общият поток за годината достигна 10,3 милиарда долара, близо до рекорда от 10,6 милиарда долара за цялата 2021 г.

Въпреки по-слабата търговия през уикенда, биткойн удължи скорошните си печалби. Напрежението на крипто пазара се увеличава поради увеличения ливъридж и висока волатилност, като процентите на финансиране са на най-високите си нива от януари 2021 г.

Междувременно етер проби $4,000 за първи път от декември 2021 г., повдигнати отчасти от биткойн. Последно беше по-висок с 4% до $4,063.43.Ether, за първи път от декември 2021 г. Инвеститорите също гледаха напред към следващото голямо технологично надграждане на мрежата Ethereum, наречено „Dencun“, тази седмица. В миналото крипто активът се е покачвал в деня на надграждането и след това е виждал търговци да продават на събитието.

Компаниите, свързани с биткойн, регистрират печалби, като Coinbase се повишава с 3,5%, а MicroStrategy, биткойн прокси, увеличава стойността на акциите си с 9% след покупка на още 12,000 биткойна за над 821 милиона долара.

Въпреки този успех, публично търгуваните акции на майнинг компаниите, като Marathon Digital, Cleanspark, и Riot, започнаха деня със значителни спадове. Marathon Digital загуби 3,75%, а Cleanspark падна с 4%, докато Iris Energy се повиши с 2,6%, а Riot Platforms остана без промяна. Тенденцията за спад на акциите може да се свърже с предстоящото преполовяване на биткойн, което ще намали приходите на майнинг компаниите.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути