Публикувано на 24.01.2024

Източник

Nexo търси $3 милиарда обезщетение от България

news

Криптоплатформата Nexo заведе арбитражен иск срещу Република България, като иска обезщетение от 3 милиарда долара. Тя обвини страната в извършване на „неправилни и политически мотивирани действия...включващи неоправдани и репресивни криминални разследвания“, според изявление, изпратено по имейл в сряда.

На 21 декември 2023 г. прокуратурата в България прекрати разследването по така наречената афера "Nexo". Става дума за делото срещу собствениците на едноименната криптобанка Антони Тренчев и Коста Кънчев и още двама души, обвинени за участие в престъпна група за данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз.

Софийската градска прокуратура заключи, че не са извършени престъпления и прекрати наказателното производство срещу ръководството на компанията - Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов.

Миналата година стана свидетел на широко разпространено ограничаване на дейностите, свързани с крипто, след внезапния колапс на FTX и смъртта на други крипто фирми през втората половина на 2022 г.

Nexo твърди, че разследванията са навредили на неговата марка и репутация и са го накарали да загуби определени бизнес възможности, като потенциално първично публично предлагане (IPO) в САЩ.

Искът е подаден до Международния център за уреждане на инвестиционни спорове (ICSID) на Световната банка във Вашингтон, окръг Колумбия.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути