Публикувано на 03.10.2023

Източник

Криптовалутите готвят "изненада" за 2023 г.

news

Както всички останали финансови активи и криптовалутите имаха трудна 2022 г. И макар те да придобиха популярност като алтернатива на традиционните финанси, виртуалните валути напоследък "страдат" от същите проблеми.

А според прогноза на анализаторите от Standard Chartered следващата година може да е още по-трудна, съобщава CNBC. Те предупреждават, че Bitcoin може да подготвя "изненада" през 2023 г., която няма да е от приятните.

Според тях има реална възможност най-популярната криптовалута да се срине до цена от 5000 долара, при около 17 000 долара в момента. Анализаторите казват, че инвеститорите подценяват този развой.

Тяхната прогноза е озаглавена "Изненадите на финансовия пазар през 2023 г." Те обръщат внимание на твърденията на привърженици на криптовалутата, че трудното е минало, но ситуацията показва друго. Все още продължават сривовете на криптоборси, които остават без ликвидност и се налага да обявяват банкрут. А това води до допълнително ерозиране на доверието на инвеститорите в този актив.

Поради това анализаторите отбелязват, че дори някои от екстремните сценарии за развоя на събитията следващата година не са невъзможни. Само през тази година Bitcoin загуби над 60% от стойността си. Ако спадът продължи и през 2023 г., криптовалутата може да загуби още до 70%.

Анализаторите казват, че сривът на Bitcoin съвпада и с увеличаването на цените на златото. Неговите цени вероятно ще продължат да се увеличават, заради "мечешкия пазар" при другите активи.

Популярният инвеститор Марк Мобиус също смята, че криптовалутите ги чака спад на цената следващата година. Като допълнителна причина той изтъква и вдигането на лихвите от финансовите институции, както и очакваните регулации на криптоактивите. Тим Дрейпър, друго популярно име в средите, обаче е оптимист и дори прогнозира, че проблемите на финансовите пазари може да изстрелят Bitcoin и до нови висоти и цени от 250 000 долара.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути