Публикувано на 22.12.2023

Източник

Китайският юан диша във врата на долара, еврото и паунда

news

Със значителен напредък за алианса БРИКС китайският юан си осигури място като четвъртата най-използвана валута в света.

Последните доклади подчертават продължаващото превъзходство на щатския долар, който заема челната позиция и представлява 48% от световната търговия.

Въпреки това изкачването на Китай сред първите пет валути бележи значително увеличение.

Според статистически данни на Financial Times юанът отстъпва само на еврото, стерлинга и долара по отношение на глобалната употреба. Забележително е, че той надмина японската йена в глобалните платежни транзакции, отбелязвайки това за първи път от 2022 г. насам. Това развитие означава значителен скок през последните две години.

През изминалата година алиансът БРИКС се превърна в ключов играч в геополитическия пейзаж. С разширяване на усилията и отдалечаване от зависимостта от долара блокът засили глобалното си влияние, като непрекъснато напредва към целта си за международна многополярност.

Анализаторите отдават печалбите на юана на целенасочените усилия на Пекин. Китай активно работи за “укрепване на международния авторитет на валутата като част от по-широка стратегия за намаляване на рисковете, породени от господстващото положение на щатския долар“.

Чи Ло, стратег за Азиатско-тихоокеанския регион в BNP Paribas Asset Management, посочи потенциална тенденция, като предположи, че данните за ноември “може да означават началото на постепенно нарастване на дела на юана в SWIFT плащанията“.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути