Публикувано на 03.10.2023

Източник

Jacobi Asset Management и първия в Европа спот Биткойн ETF

news

Jacobi Asset Management, със седалище в Лондон, представи първия в Европа спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) на Euronext Amsterdam, почти две години след получаване на първоначалното одобрение.

Наречен Jacobi FT Wilshere Bitcoin ETF и управляван от Комисията за финансови услуги на Гърнси (GFSC), ETF ще работи под символа „BCOIN“. Fidelity Digital Assets служи като доставчик на попечителство за фонда, докато Flow Traders, търговска фирма, функционира като маркет мейкър, както беше потвърдено от Jacobi.

Първоначално одобрен за фонда през октомври 2021 г. с намерение да се листне през 2022 г., Jacobi избра да отложи плановете си поради неблагоприятни условия на пазара на цифрови активи, включително колапса на екосистемата Terra и несъстоятелността на крипто борсата FTX.

Докато борсово търгуваните продукти (ETP), които включват борсово търгувани банкноти (ETN), се използват широко в Европа, предложението на Jacobi е първият ETF. За разлика от притежателите на ETN, които притежават дългов продукт, ETF инвеститорите притежават акции в основната компания. Якоби подчертава, че техният ETF не използва ливъридж или деривати, за разлика от ETN.

Изненадващо, Европа ще дебютира спот биткойн ETF преди Съединените щати, въпреки многобройните заявления, подадени до Комисията за ценни книжа и борси (SEC) през последните години, всички от които бяха отхвърлени.

Има обаче подновен оптимизъм, че регулаторът може да одобри спот биткойн фонд след заявлението от най-големия мениджър на активи, BlackRock. Това доведе до вълна от нови или изменени приложения, включващи споразумения за „споделяне на наблюдение“, насочени към предотвратяване на манипулирането на пазара. Решението за ARK Invest и биткойн ETF на 21Shares обаче беше отложено наскоро, като някои, като бившия шеф на SEC Джон Рийд Старк, вярваха, че настоящата SEC няма да одобри заявленията.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути