Публикувано на 12.10.2023

Източник

Измамата с FTX

news

Каролайн Елисън казва, че е почувствала „облекчение“, след като измамата с FTX е разкрита

В съд в Манхатън 28-годишната жена, която управляваше филиала на FTX Alameda Research до фалита му през ноември 2022 г., прочете лични съобщения, изпратени до Bankman-Fried в последните дни на компанията.

Гласът й се пречупи, докато обясняваше на съда потока от противоречиви емоции, които изпитваше по време на падането на FTX, когато беше освободена от „ужаса“ от тайните сделки на Аламеда – които включват залагания с $10 милиарда клиентски средства на FTX – да бъдат разкрити, докато се чувстват „неописуемо зле“ за пострадалите.

FTX се срина, след като поток от клиентски тегления разкри многомилиардна дупка в нейния баланс, създадена отчасти от тайно кредитиране на Аламеда.

Елисън каза, че през юни 2022 г. Bankman-Fried й е наредил да създаде седем „алтернативни“ баланса за Аламеда, някои от които прикриват милиарди долари рушвети на ръководителите на FTX.

Тя каза, че й е било наредено да прикрие как бизнесът е „насочвал“ почти 4,6 милиарда долара към Bankman-Fried и старши служители, както и факта, че търговската група е „заемала 10 милиарда долара от клиенти на FTX“.

Версия на сметките на Аламеда, която направи нейните „активи да изглеждат по-големи“, беше предоставена на крипто заемодатели, включително Genesis, който изискваше заеми на фона на рязък спад в сектора, свидетелства Елисън. Кредитното звено на Genesis фалира през януари, като дължи на собствените си кредитори над 3 млрд. долара.

Елисън описва бившия магнат като организатор на схема, която позволява на Аламеда да залага с милиарди долари пари на клиенти на FTX, като крие споразумението от инвеститори, журналисти и обществеността.

Тя също така замеси Bankman-Fried в подкуп. Елисън свидетелства, че през 2021 г. той е наредил 150 милиона долара да бъдат изплатени на служители, за да освободят приблизително 1 милиард долара средства, държани на две китайски крипто борси, които са били замразени като част от разследване за пране на пари.

Елисън каза, че този ход е бил предприет, след като опитите за ограничаване на щетите чрез търговия с използване на акаунти на името на „тайландски проститутки“ са се провалили.

Bankman-Fried пледира невинен по всички обвинения. Адвокатите му ще разпитат Елисън допълнително в четвъртък.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути