Публикувано на 31.01.2024

Източник

Internet Computer и нещата, които трябва да знаем

news

Internet Computer предоставя уникално web-изживяване

Internet Computer (ICP) се явява пионер в областта на блокчейн мрежите, като дава възможност на приложенията да функционират напълно върху блокчейн технологията, без нужда от традиционни Web2 сървъри и допълнителни инструменти. В сравнение с обичайните децентрализирани приложения, където се използват разширения като Metamask, които изискват допълнителни познания, а част от софтуера е хостнат на сървърите на големите компании като Amazon и Google, Internet Computer предоставя пълната функционалност на приложението директно върху блокчейн мрежата.

Този напредък в технологията ни предоставя възможността да използваме всички функции на дадено децентрализирано приложение директно от нашия браузър.

Безплатно за потребителите и с предвидими разходи за приложенията

Ако сте се сблъсквали с високи такси при изпълнение на операции в ETH мрежата, особено по време на пикове, ICP предлага решение на този проблем. Cycles е мерната единица, която изчислява ресурсите, използвани от контейнерите за достъп или съхранение на информация.

Цената на Cycles е стабилизирана и свързана със средната стойност на петте основни световни валути. Всяка операция, изискваща изчислителна мощ от мрежата, се заплаща със Cycles от смарт контрактите или canister-ите. Всеки canister има собствен портфейл с цикли, които могат да се попълнят чрез изгаряне на ICP.

Internet Identity - Нов метод за уеб автентикация

Досега сме влизали в онлайн профили чрез потребителско име и парола или бутоните "Вход чрез Google" или "Вход чрез Facebook". Това, обаче, увеличава зависимостта от големите корпорации и техните централизирани данни за нас.

Internet Identity предлага замяна на паролите с частни ключове, съхранявани на нашите устройства или на хартия. С този метод можем да използваме различни децентрализирани приложения сигурно и анонимно, като кодът на инструмента е публичен, правейки го надежден начин за уеб автентикация в света на Web3.

Защо ckBTC е предпочитан пред wBTC?

  1. wBTC (Wrapped Bitcoin)
  • wBTC действа като мост между Биткойн и Етериум, изисквайки доверие в трета страна.
  • Количеството wBTC, което можете да получите, зависи от Биткойн резервите на централната страна.
  • Таксите за транзакции често варират и могат да бъдат високи, особено при натоварена мрежа.
  1. ckBTC (Chain-Key Bitcoin)
  • ckBTC е независим от централни страни и мостове.
  • Кода за създаване и горене на ckBTC е публичен.
  • С ckBTC не сте ограничени от правилата и резервите на трети лица.
  • Операции с ckBTC не изискват посредници и се извършват с незначителни такси и висока скорост.

OpenChat - Проект, подкрепян от общността

OpenChat е иновативно приложение за чат, което функционира изключително върху блокчейн мрежата на Internet Computer, предоставяйки 100% on-chain изживяване.

В рамките на приложението могат да се формират общности, подобни на тези в Discord сървърите. Потребителите на OpenChat имат възможността да изпращат съобщения, включващи токени като ICP и ckBTC. Това отваря вратата за глобално изпращане на парични преводи директно през самото приложение.

OpenChat не е обикновено чат приложение. То представлява DAO (децентрализирана автономна организация), което го прави първия проект, чийто двигател е общността. Хората, които са инвестирали в CHAT токена и са блокирани със своите средства, имат активно участие в процеса на вземане на решения. Те могат да гласуват по различни въпроси, свързани с развитието и функционалността на приложението.

Този подход прави OpenChat първия независим децентрализиран проект, който изцяло се базира на блокчейн технология и се движи напред под ръководството на своята общност.

Какво да очаквате от ICP анализа на цените

В заключение, текущото състояние на цената на ICP отразява нюансиран баланс между купувачи и продавачи, както се вижда от неговия индекс на относителна сила (RSI) от 52, което го поставя в горния неутрален диапазон. Въпреки това равновесие, по-внимателно изследване на тенденцията на RSI показва наклон към покупателна активност, което предполага потенциална предстояща фаза на ценова стабилност. Динамичният характер на движенията на цените на ICP, както се наблюдава чрез инструменти като Bollinger Bands и Moving Averages, подчертава неговата чувствителност към значителни колебания. Търговците и инвеститорите се съветват да останат бдителни и да следят отблизо ключовите технически индикатори, тъй като те предоставят ценна информация за потенциални промени в пазарната динамика. Това ниво на контрол е от съществено значение за вземане на добре информирани решения в непрекъснато променящия се и нестабилен пейзаж на пазара на криптовалута.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути