Публикувано на 25.04.2024

Източник

Има ли инфлация при биткойн

news

Инфлация на биткойн достигна ново най-ниско ниво от около 1,74%, само дни след последното преполовяване на биткойн. Тъй като 93,3% от биткойните вече са добити, очаква се този фактор на недостиг да насърчи допълнително търсенето, което може да доведе до увеличение на цената на криптовалутата.

В сравнение с фиатните валути, които имат по-високи нива на инфлация поради държавен контрол и икономическа политика, биткойнът предлага по-ниска инфлация. Например, страни като Аржентина се борят с изключително високи нива на инфлация, докато Европейският съюз отчита по-умерени стойности.

Очаква се скорошното събитие за преполовяване да допринесе за допълнително намаляване на инфлацията на биткойн и да влияе на поведението на инвеститорите. Историческите данни показват, че всяко събитие за преполовяване води до увеличение на интереса от страна на купувачите поради намаления ръст на предлагането.

Следващите събития за преполовяване са съпроводени от експлозивен ръст на цените на биткойн, като цената на криптовалутата се повишава със средно 3230% след всяко от тези събития. Тези модели не само засягат биткойн, но също така имат влияние и върху други водещи криптовалути като Ethereum.

Въпреки че наблюденията показват, че след халвинга биткойнът обикновено изпитва краткосрочен спад в цената, следващата година често е свидетел на значителни печалби. Така, и след халвинга през 2012 г., и след последващите халвинги през 2016 и 2020 г., цената на биткойн е регистрирала значителен ръст през следващата година.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути