Публикувано на 14.11.2023

Източник

GROK, вдъхновен от Илон Мъск

news

GROK изхвърля 50%, тъй като връзките към провалени проекти спират ралито на вдъхновените от AI токени. Той достигна $150 милиона в понеделник, натрупвайки над 13 000 притежатели и търгувайки над $25 милиона в обем на децентрализирани борси.

GROK, вдъхновен от X AI токен, загуби близо 100 милиона долара капитализация през последните 24 часа, тъй като неговият разработчик беше свързан с проекти, които преди това не успяха да получат сцепление, привличайки погледи от пазарните наблюдатели. Токенът е вдъхновен от, но е напълно несвързан с Grok AI, услуга за чатбот от собственост на Илон Мъск X, която в момента е в бета тестване.

Цените на Grok нараснаха с около 13 000% само за девет дни след внедряването, показват данните, изпреварвайки покачванията на наскоро популярните Pepecoin (PEPE) и HarryPotterObamaSonic10Inu (BITCOIN). Той достигна пазарна капитализация от 150 милиона долара в понеделник, натрупвайки над 13 000 притежатели и търгувайки над 25 милиона долара в обем на децентрализирани борси.

Но еуфорията изглежда удари на камък късно в понеделник. Изтъкнат блокчейн детектив @ZachXBT свърза внедрителя на GROK токени с портфейли, които преди това са издали проекти, които не успяха да излязат след внедряването.

„Не че хората в това пространство ще се интересуват, но $GROK е създаден от измамник“, каза @ZachXBT. „Точно същият акаунт в X/Twitter е използван повторно за поне още една измама.“ Екранните снимки, публикувани на X от @ZachXBT, показаха, че внедрителят преди това е издал ANDY токени и е променил потребителските си имена няколко пъти в приложението за съобщения Telegram. Констатацията изпрати цените на GROK незабавно до скок. Някои големи притежатели на токени започнаха да продават суми, еквивалентни на $30 000, показват данните на DEXTools, което понижи цените с поне 70%. Продажбите увеличиха обемите на търговия с токени до над $100 милиона, показват данните.

Бяхте очаквали проектът да е умрял, но не се случи. Членовете на общността на GROK бързо отхвърлиха откритията на @ZachXBT като „FUD“ – съкращение от страх, несигурност, уволнение; термин, подобен на неблагоприятна атака срещу който и да е проект – и принуди своите онлайн кръгове вместо това да купуват още повече от токените. Междувременно разработчиците изгориха цялото си предлагане на токени, оценено на над $1,7 милиона по това време, като изпратиха тези притежания на нулев адрес. Това вдъхва още повече доверие сред последователите.

Настроенията в мрежата остават нестабилни, но общността се радва. За някои вярващи GROK вероятно е „следващият shib“ – препратка към моментното издигане на Shiba Inu (SHIB) от неизвестност до капитализация от $35 милиарда между 2020 г. и 2022 г.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути