Публикувано на 09.10.2023

Източник

Ethereum внедриха shadow fork

news

Разработчиците от основния екип на Ethereum създадоха тестова среда, наречена "shadow fork", с цел да изпробват многоочакваното надграждане върху основната мрежа, Shanghai, съобщи Мариус ван дер Вейден, разработчик на Geth.

Според Мариус Ван Дер Вейден, основен разработчик в Ethereum Foundation, shadow fork ,по време на тестовете се появиха някои проблеми, предизвикани от неправилната конфигурация на Geth. След като тези проблеми бяха отстранени, всички възли започнаха да функционират безпроблемно.

Ван Дер Вейден и друг разработчик на име "Potuz" сега ще създадат злонамерени възли, които ще изпращат невалидни блокове и съобщения до други възли на тестнета "Withdrawal-Mainnet-Shadow-Fork-1" с цел да ги убедят да се присъединят към фалшива версия на мрежата. В момента финализирането на веригата изглежда успешно, но разработчиците се опитват да видят дали могат да изчерпат възможностите му. Ван Дер Вейден спомена също, че клиентите на Geth в момента се синхронизират с останалата част от мрежата от разработчиците на Ethereum.

През началото на декември екипът на Ethereum определи март 2023 г. като предварителна дата за провеждане на хард форк под името Shanghai на основната мрежа. Наскоро Ethereum достигна над 500 000 валидатора на Beacon chain преди старта на Shanghai mainnet. Преди няколко дни беше обявено, че общественият тестнет за надграждането Shanghai се планира да се състои до март 2023 г. Тази актуализация включва различни предложения за подобрения, включително EIP-4895, което ще позволи на потребителите да изтеглят ETH от договора за залагане на Beacon Chain.

Това се прави с цел да се види дали надграждането може да спре злонамерени прониквания или дали са необходими допълнителни корекции, преди да бъде внедрено на основната мрежа в Shanghai.

След като през ноември разработчиците се фокусираха върху създаването на тестова среда и стартираха devnet, за да тестват функцията, която позволява на валидаторите да изтеглят криптовалути от договорите за депозит, те продължават да работят усилено по подготовката на мрежата за предстоящите промени.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути