Публикувано на 18.03.2024

Източник

Четвъртият халвинг на биткойн

news

Bitfinex изразява загриженост за възможната централизация на мощността за копаене преди предстоящото четвърто преполовяване на биткойн, което може да увеличи финансовия натиск върху по-малките копачи.

Според доклад на Bitfinex, четвъртото преполовяване може да принуди по-малките копачи да напуснат пазара, като позволи на публично търгуваните минни компании да доминират. Те предупреждават, че това може да противоречи на принципите на децентрализацията в биткойн.

Въпреки това, Bitfinex споменава, че преполовяването може да има положителен ефект върху цената на биткойн, като намаляването на новите монети подсили недостига на предлагане. Те посочват, че ако цената на биткойн се увеличи достатъчно, това може да компенсира намаляването на възнаграждението за блок, като поддържа или дори увеличава рентабилността на копаене.

Въпреки това, има несигурност дали четвъртото преполовяване ще последва същия модел като предишните случаи. Coinbase твърди, че пазарната динамика на биткойн може да се промени поради влиянието на борсово търгуваните фондове за биткойн (ETF), които са установили нов стандарт за търсенето на BTC.

На момента на писане цената на биткойн (BTC) е $68 000, като въпреки лекото отстъпление от най-високото си ниво, индустрията очаква продължаване на ралито на биткойн, с очаквания за над 80 000 долара за остатъка от годината.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути