Публикувано на 02.04.2024

Източник

България - един от най-големите притежатели

news

Биткойнът поскъпна, а България е един от най-големите притежатели на този криптовалутен актив в света. В момента притежава над 200 000 биткойна, които са стойност от около 14 милиарда долара или 25.46 милиарда лева според текущия курс на долара. Това насърчава правителството да обмисли начини за използване на биткойните за покриване на бюджетния дефицит, което би избегнало необходимостта от нов заем на световните пазари тази година. С оглед на потенциалните рискове за пазара поради големия обем, правителството разглежда възможността биткойн да бъде приет като законно платежно средство в България.

Пазарната реакция не закъсня - цената на биткойн падна с 2.6% веднага след като новината бе публикувана от няколко медии.

По повод желанието биткойн да бъде въведен като валута за разплащане, Майкъл Сайлър, основател на MicroStrategy, сподели в Twitter, че това решение открива "невероятна възможност за България да привлече крипто инвеститори и да се превърне в топ дестинация за всеки биткойнър". Той обяви планове за откриване на офис на MicroStrategy в столицата, което се очаква да донесе нови инвестиции и да засили интереса към криптопространството в страната.

Специалисти по киберсигурност вече работят в тясно сътрудничество с правителството, за да разработят защитни механизми срещу възможни кибератаки и измами, които могат да засегнат новите потребители на биткойн. Паралелно с това българските банки започват подготовка за интеграция на биткойн транзакции.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути