Публикувано на 11.01.2024

Източник

Bitcoin ETFs: Революция в инвестициите в криптовалути

news

Спот биткойн ETF най-накрая бяха одобрени в САЩ от Комисията по ценни книжа и борси (SEC). След дългогодишни усилия и регулаторни отдръпвания, поради опасения за манипулиране на пазара и защита на инвеститорите, забавиха появата на Bitcoin ETF. Това одобрение поставя началото на революция както за крипто феновете, така и за традиционните инвеститори.

Какво представлява ETF?

ETF означава "exchange traded fund" или борсово търгуван фонд. Те представляват ценни книжа, които могат да се купуват и продават на фондовите борси подобно на обикновените акции. ETF-ите предоставят уникални възможности за инвестиране, тъй като могат да проследяват представянето на различни активи.

Какво е Биткойн ETF?

Bitcoin ETF е специфичен тип ETF, който предоставя прост и регулиран метод за инвеститорите да търгуват цената на биткойн на конвенционалните финансови пазари. Този тип ETF позволява на лица и институции да получат достъп до биткойн без сложностите и рисковете, свързани с директното закупуване и държане на криптовалутата.

Повече възможности

След получаването на одобрението, 11 нови биткойн ETF-а ще бъдат въведени на пазара в САЩ, управлявани от NYSE, Cboe Global Markets и Nasdaq. Сред тях са продукти на големи търговски фирми като Blackrock, Invesco, и Fidelity.

Тези ETF-и предоставят на инвеститорите, които се интересуват от активи, по-голяма гъвкавост и възможности за разнообразяване в света на криптовалутите. По същия начин, говорител на Cboe Global Markets каза, че ETF ще дадат на инвеститорите „прозрачен и регулиран“ начин за проследяване на цената, без сложността и рисковете, свързани със собствеността и съхранението, като например създаването на крипто портфейли и справянето с проблеми със сигурността.

Различни компании като BlackRock планират да използват партньорствата си, например с Coinbase, за управление на биткойн ETF-ите. Този ход не само улеснява инвестициите, но и предоставя по-широк достъп до криптовалутния пазар.

Въздействие върху стойността на Биткойн и пазара

Очакването на ETF-и вече оказа въздействие върху стойността на Биткойн, която отбеляза значително увеличение през последните месеци. Макар че все още не е ясно колко още ще се повиши стойността на криптовалутата, очаква се навлизането на ETF-и на пазара да привлече значителен приток на инвестиции.

Бъдещето на криптовалутите

Одобрението на SEC за тези 11 биткойн ETF-а е исторически момент, който отваря нови врати за инвеститорите и засилва легитимността на криптовалутния пазар. Този ход може да подпомогне в появата на други иновативни продукти в областта на криптовалутите. Въпреки това, инвеститорите трябва да бъдат информирани и предпазливи, като разпознават възможностите и рисковете, свързани с инвестициите в този вълнуващ, но същевременно рисков сектор.

Табло
Поръчки
Търгуване
Валути